Úvod » Potraviny » Obiloviny » Zdraví z přírody Slzovka obecná 250g


    

Zdraví z přírody Slzovka obecná 250g

Jobovy slzy (Coix lacryma-jobi)

novinka

skladem

 

Dostupnost: skladem
EAN kód: 8594046765402
naše cena:
72 Kč

do košíku:
  ks  

Slzovka obecná (Jobovy slzy, jap. Hatomugi, juzudama čín. Yiyiren, shengyiren)

Slzovka je jednou z nejdéle pěstovaných obilnin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině čí Řecku. V některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy.

Původ:

Domovinou této jednoleté byliny vysoké až 2 metry je jihovýchodní Asie, tj. Čína a Indie. Ve své domovině roste ve vyšších nadmořských výškách, kde již rýže a kukuřice příliš neprospívá. Nalézá se též v tropické Africe, Brazílii a jižních oblastech USA. Latinský název byliny je Coix lacryma-jobi

Semena slzovky obsahují škrob, tuk, bílkoviny, aminokyseliny leucin, tyrosin, lysin. Triterpenoidy coixol, coixan, coixenolid a steroly stigmasterol a kampesterol. Protože jsou geneticky bližší spíše kukuřici než pšenici, měly by být bezpečné i pro osoby trpícími alergií na lepek.

Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka, nebo loupaná jako burské oříšky. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka. Používá se též jako náhrada prosa.

Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Obsahují také menší množství vitamínů skupiny B; neobsahují však žádný vitamin A ani C.

Dle čínské dietetiky je slzovka chuti sladké a mdlé, kterými vyživuje slezinu, plíce a ledviny. Její povaha je chladná. Její energie vstupuje do meridiánu sleziny, plic, ledvin, ale má vliv i na játra, žaludek a tlusté střevo.

Slzovková voda, v Číně známá jako yimishui

Jedná se o nejjednodušší přípravu slzovky do podoby nápoje, který je možno podávat horký či vychládlý. Slzovku před vařením krátce opláchněte a namočte na cca 1 hodinu do vody, na 1 šálek slzovky 15 - 20 šálků vody. Potom ji v té samé vodě vařte bez pokličky hodinu při mírném varu. A máte hotovo. Kromě pití odvaru můžete pojídat i uvařenou slzovku. Pro osvěžení chuti je možno vymačkat do šálku těsně před podáváním trochu citronu.

Příloha, kaše a polévky

Slzovka má podobné použití jako perlové kroupy, můžeme ji použít jako přílohu, třeba i v kombinaci s rýží, rozvařit ji na kaši či dávat jako přídavek do polévek.

Pokud chceme slzovku jako přílohu, není ji třeba dopředu namáčet, stačí ji jen předem propláchnout. Na 2 díly slzovky dejte 1 díl vody, uveďte do varu, potom na mírném ohni vařte nezakryté 50 - 60 minut, dokud se voda nevyvaří. Slzovku po odstavení promíchejte vařečkou. Jako i jiné zrniny můžeme slzovku buď vařit ve vodě, nebo v páře.


 

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

MDNjZW